10 tips voor meer zelfvertrouwen

10 tips voor meer zelfvertrouwenSlaat de schrik jou ook wel eens om het hart als je voor nieuwe uitdagingen staat in je leven? Of ben je ook jaloers op mensen die zelfvertrouwen uitstralen? Laat je niet aan de kant duwen en bouw aan je eigen zelfvertrouwen. Door jezelf beter te leren kennen en op een aantal zaken te letten, neem je al een goede start.

Hieronder vind je alvast 10 tips die je op weg zetten.

 

 1. Let op je uitstraling

  Een rechte rug, het hoofd omhoog en de schouders naar achter geven je een zelfzekere uitstraling. Kijk mensen bovendien recht aan (en niet met een gedraaid hoofd) en maak oogcontact. Doe dit net zo lang tot je iemands oogkleur gezien hebt, anders wordt het staren.

 2.  

 3. De kleren maken de man/vrouw

  Zorg dat je je goed voelt in je kleren dan straal je dit ook uit naar je omgeving. Bovendien zal je dan gemakkelijker een compliment krijgen en dat komt je zelfvertrouwen dan weer ten goede.

 4.  

 5. Spreek beheerst en gebruik namen

  Praat niet te snel en adem rustig en beheerst. Je stem zal dan lager klinken en dat komt zelfzekerder over. Gebruik bovendien de naam van je gesprekspartner. Dit verkleint de afstand tussen jullie en een persoonlijker gesprek voelt nu eenmaal beter.

 6.  

 7. Bereid je voor

  Als je voor een nieuwe situatie staat, tracht je dan zo veel mogelijk voor te bereiden. Wanneer je dit doet, zal je op het moment zelf rustiger zijn en dus ook beter in staat zijn om onverwachte situaties aan te pakken.
  Gaat het dan niet helemaal zoals je gepland had, kijk dan eerst naar de dingen die wel goed zijn gelopen en feliciteer jezelf daar maar eens voor. De dingen die minder goed gelopen zijn … daar kan je uit leren. Hoe komt het dat dit niet is verlopen zoals je wil en hoe kan je hier in de toekomst anders mee omgaan?

 8.  

 9. Blijf dingen herhalen

  Het is niet omdat iets één maal mislukt dat het al de volgende keren ook zal mislukken. Kijk waarom het is mislukt en probeer te vermijden dat dit opnieuw gebeurt. Blijf het dan zo vaak mogelijk herhalen tot het je lukt.
  Pascale Naessens is met haar eerste kookboek ook eerst wandelen gestuurd en kijk waar ze nu staat …

 10.  

 11. Generaliseer niet

  Het is niet omdat iets mislukt dat je zelf een mislukkeling bent. Mensen met veel zelfvertrouwen gaan zichzelf niet helemaal in vraag stellen wanneer er iets mislukt maar ze gaan zoeken naar oplossingen voor die ene mislukking.

 12.  

 13. Complimenteer jezelf

  Als bescheiden Vlamingen hebben we het nogal eens moeilijk om trots te zijn op dat wat we bereiken. Onszelf een compliment geven voelt onnatuurlijk aan. Als er iets niet goed gaat daarentegen vliegen de verwijten aan onszelf ons volop rond de oren.
  Sta dus eens wat meer stil bij de dingen die goed gaan en geef jezelf daar maar eens een compliment over.

 14.  

 15. Wees integer, vriendelijk en geef complimentjes

  Stralende ogen en een glimlach stralen zelfvertrouwen uit. Als je mensen zelf positieve reacties geeft en hen complimenteert, is de kans groter dat ze zelf ook vriendelijker zullen zijn.
  Let er daarbij op dat je niet te veel over jezelf praat en dat je oprecht geïnteresseerd bent in de ander.

 16.  

 17. Accepteer een compliment

  Hetzelfde doet zich voor wanneer we een compliment krijgen. Een compliment wordt vaak snel onder de mat geveegd en geminimaliseerd (Oh, dat stelde niet zo veel voor). Kruip niet weg als je een compliment krijgt maar sta trots recht en accepteer het compliment.
  Als er dus in de toekomst iemand tegen jou zegt dat je mooie kleren aan hebt, zeg dan gewoon “Bedankt” en begin niet met “Oh, dat is al oud hoor”.

 18.  

 19. En last but not least … GELOOF IN JEZELF

  Niemand zal in jou geloven als je niet in jezelf gelooft.

 20.  

  Hulp nodig om aan je zelfvertrouwen te bouwen en dit op een aangename en veilige manier? Als coach en trainer begeleid ik je tijdens één van mijn workshops of in een persoonlijk groeitraject rond zelfvertrouwen. Meer info vind je op www.strongpeople.be of via https://www.facebook.com/strongpeople1

  Exclusief voor de lezers van dit artikel is er nu €5 korting op de workshop “Bouwen aan zelfvertrouwen” van 17/11/2016 en dit voor de eerste 6 inschrijvingen. Dat betekent dat je nog €25 betaalt i.p.v.€30. Inschrijven kan hier.
  Wil je als eerste op de hoogte zijn van dergelijke acties? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *