5 tips voor meer geluk in je leven

Wanneer we het hebben over geluk wordt vaak al te snel de link gelegd naar een succesvolle carrière, veel geld verdienen, een groot huis en een dure wagen. Nochtans blijkt dat mensen die al deze dingen hebben, niet noodzakelijk gelukkig zijn. Je hebt uiteraard genoeg geld nodig om te kunnen leven anders word je er inderdaad ongelukkig van. Het is echter niet zo dat mensen die meer verdienen of een groter huis hebben gelukkiger zijn dan de anderen.
Waar heeft geluk dan wel mee te maken? Geluk heeft te maken met tevredenheid over onszelf en het leven zoals het nu is. Bovendien blijkt dat het vooral de kwaliteit (en niet de kwantiteit) van onze relaties is die ons geluksgevoel bepaalt. Kijk dus eens wat kritischer naar de massa vrienden die je op facebook hebt. Zijn dit echt vrienden? Zijn dit de mensen die je zullen blijven steunen in moeilijke momenten? Laat je bovendien ook niet misleiden door de media die ons maar al te vaak voorschotelt welke bijzondere dingen je moet doen en hebben om gelukkig te zijn. Zoals Dirk De Wachter het zo mooi verwoordt: “Soms is het leven lastig, af en toe is het een feest. Maar meestal is het gewoon.” En daar is niets mis mee!

Hieronder geef ik je alvast 5 tips mee om zelf voor een gelukkiger leven te zorgen:

  1. Leef in het hier en nu en met je volle aandacht

The present is a presentDit heeft alles te maken met aandacht en focus. Als je dus nog maar eens aan het multi-tasken bent, roep je zelf dan vriendelijk tot de orde en ga je op één ding tegelijk concentreren. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit meer rust geeft en dat je zelfs meer gedaan krijgt. Bovendien blijkt dat wanneer onze aandacht alle kanten op gaat, we ons minder goed focussen en we ook minder vreugde waarnemen.

Heb je het hier moeilijk mee? Overweeg dan zeker eens mindfulness! Mindfulness leert je om de automatische piloot af te zetten en om meer opmerkzaam, aandachtig en zonder oordeel te zijn bij alle dingen die je doet. Je kan dit vrij eenvoudig inbouwen in je dagdagelijkse routine.

  1. Zorg voor je lichaam

We hebben maar één lichaam en daar moeten we het ons hele leven mee doen. Belangrijk dus om hier uiterst zorgzaam mee om te springen. We horen het al vaak: drink voldoende, slaap voldoende, beweeg voldoende, … .
En dit klopt ook. Belangrijk is om al deze dingen in te bouwen in je dagelijkse leven zonder dat het echt aanvoelt als een moeten. Daarom is het belangrijk om die dingen te doen die nauw aansluiten bij wie je bent. Heb je een hekel aan lopen en springen en gebruik je dat als excuus om niet te sporten? Ga dan eens op zoek naar beweging die wel bij je past zodat je ook daadwerkelijk een kans maakt om het vol te houden. Ook wandelen en yoga zijn vormen van beweging die heilzaam zijn voor het lichaam.
Heb je het moeilijk om ’s avonds op tijd te gaan slapen en zo voldoende slaap te hebben? Gebruik je wekker dan eens creatief en zet hem op het uur dat je wil gaan slapen. Een kleine reminder dat het tijd is om in bed te kruipen.
Heb je het moeilijk om voldoende te drinken op een dag? Zet dan een fles water op je bureau terwijl je aan het werken bent of vul eens het grootste glas dat je hebt en zet het in het zicht. Je zal zien dat je meer drinkt!

  1. Koester sociale relaties

Zoals ik al aangaf in de inleiding, speelt de kwaliteit van onze relaties een belangrijke rol in ons geluksgevoel. In de huidige maatschappij streven mensen vaak naar een zo groot mogelijk netwerk omdat dit symbool zou staan voor hun populariteit. Uit onderzoek van Tim Kassers blijkt echter dat degenen die focussen op affiniteit meestal gelukkiger zijn en zich gezonder voelen.
Vraag je dus eens af wie echt belangrijk is voor jou en richt je aandacht en energie op deze selecte groep van mensen. Ga eens een goed gesprek aan met je partner of een goede vriend(in). Zij zullen je dankbaar zijn en je zal je zelf ook gelukkiger voelen.

  1. Leer jezelf beter kennen

Breng voldoende tijd met jezelf door. Meestal weten mensen die bij me komen wel wat ze niet willen maar op de vraag wat ze dan wel willen volgt er meestal een lange stilte. Neem eens de tijd om na te denken over wat je belangrijk vindt in het leven, welke waarden typisch zijn voor jou, wat de dingen zijn die je gelukkig kunnen maken, hoe je wil dat anderen zich jou herinneren, …

Wanneer je jezelf goed kent, kan je pas echt uitgroeien tot een authentieke versie van jezelf.

  1. Kies voor het geluk

Last but not least … het is een keuze om al dan niet gelukkig te zijn. Ik stel soms vast dat Kies zelf voor je gelukklanten uit gewoonte of omdat ze dan meer aandacht krijgen in een slachtofferrol kruipen. Voor geluk moet je echter open staan.
Wil dat zeggen dat iemand die gelukkig is nooit nog tegenslagen te verwerken krijgt. Nee, natuurlijk niet. Alles heeft te maken met de manier waarop je met deze tegenslag omgaat en dat is volledig je eigen keuze. Je bent nog altijd baas over je eigen gedachten. Concentreer je daarbij op de toekomst en bepaal waar je naar toe wil. Zet vervolgens kleine, haalbare stapjes in de richting van je doel. Let er op dat je zorgt voor positieve gedachten en dat je jezelf regelmatig beloont voor de gemaakte vooruitgang.

Veel succes!

 

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *