En daar was de neerwaartse blik…

En daar was de neerwaartse blik…

 

Waar ben je goed in? Wat zijn jouw sterktes? Het is een vraag die in elk coaching traject valt en waar dan meestal een ongemakkelijk schuiven op de stoel en een neerwaartse blik op volgen. Het is een manier om naar onszelf te kijken die ons ongemakkelijk maakt en die we eigenlijk ook nooit echt geleerd hebben.
 

Het maakt ons ongemakkelijk

Waarom maakt deze vraag ons ongemakkelijk? Vooral in Vlaanderen hebben we daar last van. We zijn bang dat mensen ons dikke nekken zullen vinden. We blijven liever toch een beetje bescheiden. Er zal toch nog wel iemand zijn die het beter kan dan wij dus we moeten daar toch niet over opscheppen. En da’s waar, er kan nog iemand beter zijn maar dat betekent niet dat je er niet goed kan in zijn. Maar voor veel zaken gaat het er meer over of we mensen kunnen bieden wat ze nodig hebben. Als je sterke punt je behulpzaamheid is dan is dat niet echt iets om te gaan vergelijken met anderen. Het gaat er over dat mensen die kwaliteit in jou appreciëren en dat dat dus één van jouw sterktes is.
 

We hebben nooit geleerd om vanuit onze sterkte naar onszelf te kijken

Als je als kind een rapport had waar je voor een bepaald vak een minder punt had, dan ging het toch vooral over dat punt. Je kreeg dan te horen: “Dat is niet goed hé. Daar moet je toch een beetje beter je best voor doen.” Het eerste dat we dus deden wanneer we een rapport kregen, was speuren naar de dingen die minder goed waren. En bijgevolg weten we dus goed waar we niet zo goed in zijn. En als we een compliment krijgen, hebben we het vaak niet gehoord of wuiven we het weg met “Oh, da’s toch normaal.”

En daar gaat het net om. Om die dingen die we bij onszelf normaal vinden en waar anderen ons al eens complimenten op geven. Durf naar die complimenten luisteren en neem ze dankbaar in ontvangst. Ik kan de vraag dus anders stellen: wat vind jij bij jezelf heel normaal en waar geven andere mensen jou wel eens een compliment over? Is het jouw gedrevenheid of misschien jouw betrouwbaarheid? Of is het juist jouw humor die geapprecieerd wordt of je creativiteit? En kom je er zelf niet achter, stel dan zeker eens de vraag aan iemand in je omgeving. Ik ben er vast van overtuigd dat je tot mooie ontdekkingen zal komen.

Veel succes in je zoektocht!

P.S.: Hulp nodig bij deze zoektocht? Dan kan ik je op volgende manieren helpen:

1. Laat je inspireren op mijn facebookpagina.
Volg je mijn pagina nog niet? Dan kan je dat via deze link. 

2. Download gratis mijn e-book en ga al aan de slag met de oefeningen die je in dit boek terugvindt.

3. Wil je het er verder met mij over hebben? Contacteer me voor een gratis kennismakingsgesprek. Tijdens dit kennismakingsgesprek bekijken we waar jij momenteel tegen aan loopt, wat je wil bereiken en of ik jou daar kan bij helpen.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *