Every end is a new beginning …

grow-781769_640Omdat ik dagelijks merk dat er heel wat mensen in dezelfde situatie zitten als diegene waar ik zelf in gezeten heb, heb ik onlangs mijn persoonlijk verhaal in verschillende delen op facebook gepost. Hier kan je het nog eens helemaal terug vinden. Ik wil op deze manier mensen die in een gelijkaardige situatie zitten een hart onder de riem steken en moed geven voor de toekomst. Want … every end is a new beginning …

 

Ik voel me ongelukkig

Je hoort het steeds vaker in de media: mensen die hun leven over een andere boeg gooien, hun job opzeggen of iets totaal anders gaan studeren en nadien zo veel gelukkiger zijn. Ik was er jaloers op. Nochtans had ik een goed betaalde job met aangename collega’s en een gelukkig gezin. Toch voelde ik me echt heel ongelukkig en ontbrak het me aan energie. Vaak vroeg ik me af of het zo voelde om een burn-out te hebben of misschien een depressie. Ik werd wakker in het midden van de nacht en kon dan niet meer slapen. Ik leefde van weekend naar weekend en zelfs dan voelde ik me enkel vrijdagavond en zaterdag beter want zondag was er weer dat knagende gevoel omdat ik de volgende dag moest gaan werken. Ik ging elke dag tegen mijn zin naar het werk. Ik zag het mezelf niet meer doen voor de komende 25 jaar. Ik wist wat ik niet meer wilde: elke dag naar Brussel met de trein, werken in een negatieve sfeer en een job die me inhoudelijk steeds minder kon boeien. Maar wat ik dan wel wou, dat was een heel stuk moeilijker. Ik wist dat ik voldoening haalde uit het begeleiden, helpen en gelukkiger maken van mensen en ik wou zelf kunnen beslissen wat ik deed (in gedachten hoor ik mijn man nu al gniffelen). Hoe ik dit concreet moest invullen, dat was een stuk moeilijker. Ik wist dat ik geen dokter of verpleegster wou worden. Misschien psychologie gaan studeren dan of mij gaan bijscholen om in het onderwijs te gaan?
 

Het kleine zaadje

En zoals in alle mooie verhalen, komt er op een bepaald moment iemand of iets in je leven waardoor ,ook al besef je het nog niet meteen, je leven zal veranderen. Bij mij was dat een boek over life coaching dat ik kreeg van een naaste collega. Ze had er zelf ook veel aan gehad en dacht dat ik er ook wel iets mee kon doen. Ik ben er haar nog steeds dankbaar voor. Ik begon het te lezen en vond het onmiddellijk interessant. Maar na een paar hoofdstukken geraakte het ergens tussen een hoop andere papieren en verdween het enkele maanden uit het zicht. Intussen bleef ik maar meedraaien in de mallemolen van het dagelijks leven. Nog steeds ongelukkig en geen zicht op verbetering.

 

Het turning point

Tot het uiteindelijk in maart 2015 niet meer ging. Ik hoor het me nog zeggen tegen mijn huisdokter: “Het gaat niet meer. Alles is te veel en ik heb hoofdpijn die niet meer over gaat”. Gelukkig kon ze me snel bevestigen dat het niet om een burn-out ging maar dat ik er over gegaan was. Ze greep bovendien niet onmiddellijk naar medicijnen maar ze gaf me de opdracht om te rusten, te doen wat ik graag wou en elke dag een uur buiten te gaan en te wandelen of te fietsen. Voor het eerst in ‘ik kan me niet meer herinneren’ hoe lang, nam ik de tijd om in de zetel te liggen en een boek te lezen.  Ik maakte al vrij snel voor mezelf uit dat ik de tijd die ik thuis was zou gebruiken om mijn leven een andere wending te geven. En toen dacht ik terug aanaway-1356948_640 het boek over life coaching dat ik gekregen had. Ik begon het te lezen, maakte de oefeningen en werd meegezogen in een gevoel van ‘dit is het’. Dit is hoe ik mensen wil helpen.  Ik ging achter mijn computer zitten en zocht meer op over life coaching. En hoe meer ik las, hoe meer ik ervan overtuigd was dat ik op deze manier mijn steentje kon bijdragen aan een betere wereld (ik ben nogal idealistisch ingesteld). Ik begon opleidingen te zoeken en alsof het zo moest zijn, kwam ik uit op een opleiding die een week later zou starten op 5 minuten van mijn deur. Dit moest toch wel een teken zijn. Ik schreef me in en een week later zat ik in de les. Het voelde onmiddellijk goed aan. Voor het eerst in lang kon ik praten met gelijkgestemde mensen en werd ik me ook echt bewust van mijn hooggevoeligheid. Ik ben nog altijd dankbaar dat ik toen Cornelle Sterck als lesgeefster gehad heb. Zij liet ons een echt coachingtraject doorlopen waardoor ik mezelf beter leerde kennen en ik terug in mezelf begon te geloven.

 

De beslissing

Het gaf me de energie die ik nodig had om een moeilijke beslissing te nemen in mijn leven. Ik wou mijn job opzeggen zonder al iets anders in het vooruitzicht te hebben. Mensen die me kennen, weten dat dit voor mij geen evidente keuze was. Ik ben voorzichtig van aard en hou van zekerheid in mijn leven. Maar ik had op dat moment niet de energie die ik nodig had om te investeren in een nieuwe job. Gelukkig had ik een man die me steunde, twee fantastische dochters die me op het juiste moment een knuffel gaven, familie en enkele lieve collega’s die op het gepaste moment de juiste woorden gebruikten. Na een maand keerde ik terug naar het werk en vroeg ik een gesprek met mijn diensthoofd om te zeggen dat ik wou vertrekken. De weken en maanden erna waren een echte rollercoaster met goede en minder goede ervaringen. Ik zie deze periode echter als een periode waarin ik nog veel geleerd heb, vooral afstand nemen van dingen. Nog altijd één van mijn aandachtspunten. De warmte en genegenheid bij mijn afscheid zal ik nooit vergeten. Mijn collega’s hebben me niet zo maar laten gaan. Ze zullen voor altijd een plaatsje in mijn hart hebben.

 

De volgende stap

De voorlaatste dag van het schooljaar ben ik de laatste dag naar Brussel gaan werken en ik herinner me nog wat een opluchting dat was. De dag erna heb ik het examen van mijn basisopleiding coaching afgewerkt en daarna heb ik twee maand vakantie genomen. Twee maand samen thuis met de kinderen en vakantie met het gezin. Alles kon, niets moest en dat was echt nodig. Mijn lichaam had die tijd echt nodig om geleidelijk aan tot rust te komen. Uiteindelijk zou het 4 maand duren voor ik me terug min of meer de Jessica van vroeger voelde. Vanaf 1 september heb ik de koe bij de horens gevat en ben ik een business plan beginnen opmaken voor het opstarten van mijn eigen bedrijf en ben ik de gevorderde cursus life coaching gaan volgen. Er zijn dan ook van die momenten dat je denkt: “Waar ben ik aan begonnen?” maar het bleef wel steeds goed voelen. Voor het eerst in mijn leven wist ik echt wat ik wou. Super gevoel! Ik ging met heel wat mensen praten en geleidelijk aan werd alles steeds duidelijker en vielen de puzzelstukjes in elkaar.

 

The new beginning

Toen ik zelf in een opleidingstraject zat met verschillende soft skills trainingen was ik stiekem een beetje jaloers op de trainer. Ik zag mezelf wel op zijn plaats staan. Ik had daar toen niet echt aandacht aan besteed maar nu ging ik daar wel mee aan de slag. Wat ik ook merkte bij mezelf en mijn medewerkers was dat zo’n training niet altijd zijn geld opbracht, zelfs al waren het kwalitatief goede trainingen. Mensen kenden wel de theorie maar het toepassen in de praktijk was nog iets helemaal anders. Door mijn coachingsopleiding zag ik in dat dat te maken had met onderliggende overtuigingen eyour-heart-string-881083_640n belemmeringen. Het concept naar bedrijven was geboren: training in combinatie met coaching vanuit iemands sterke punten. Dit leek me echter niet voldoende. Niet iedereen krijgt de kans om op het werk een dergelijk traject te volgen dus ik besloot ook nog een deel op particulieren te richten die in vergelijkbare situaties zaten als waar ik zelf in gezeten had. Vandaar mijn specialisatie in assertiviteit (en dus neen leren zeggen), communicatie, work-life balance, hooggevoeligheid, in de knoei zitten met jezelf, op zoek gaan naar energie en je eigen geluk maken. 
Op 03/02/2016 heb ik dan de BVBA Strong People opgericht en ben aan dit avontuur begonnen. En ik ben nog steeds overtuigd dat dit de juiste beslissing was! Mensen helpen groeien geeft zo veel voldoening … . Zo zie je maar … every end is a new beginning.

Bedankt om mijn verhaal te lezen. Hopelijk hebben jullie er iets aan gehad!

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *