Ik wist niet dat coaching zo veel met mij zou doen

Ik wist niet dat coaching zo veel met mij zou doen

Gisteren zei een klant tegen mij: “Ik wist niet dat coaching zo veel met mij zou doen.” Dat is voor mij echt genieten en ik heb haar dan ook verteld dat ze mij geen mooier compliment kon geven. Want dat is hetgeen waarvoor ik het doe. Mensen in beweging krijgen. En daar haal ik ook mijn motivatie uit om verder te doen en te blijven zaaien om coaching ook in Vlaanderen zijn plaats te geven. En dat is niet altijd evident.

Er rust namelijk nog een serieus taboe op coaching in Vlaanderen. In Nederland is het al heel normaal dat mensen een coach hebben maar hier in Vlaanderen komen we er niet graag voor uit. Ik merkte dat ook toen ik zag dat mensen kiezen om mijn facebookpagina te volgen en niet te liken. Toen ik dat aan iemand vroeg, zei die mij: “Dan zien mijn familie en vrienden niet dat ik dat volg. Anders zouden ze denken dat ik het niet alleen kan.” Al te vaak wordt het nog gezien als een zwakte als je hulp vraagt. Maar dat is het niet. Het zijn juist die mensen die hulp zoeken die sneller en meer groeien dan diegenen die in stilte zelf sukkelen.

Bovendien helpen de negatieve artikels over coaching in de pers ook niet. Zelf werd ik op een bepaald moment ook met dit taboe geconfronteerd toen ik een kleine praktijkruimte wou huren. In dezelfde praktijk zat ook een kinderpsychologe en, zoals voorzien in haar contract, kreeg zij ook inspraak bij het accepteren van een nieuwe huurder. Zij stelde haar veto omdat ik een coach was en geen psychologe. En ik snap voor een deel de frustratie bij de psychologen. Er zit inderdaad ook wat kaf tussen het koren bij de coaches. Maar als ze eerlijk zijn, ook bij de psychologen is niet iedereen even sterk.

Toen ik dus geen huurcontract kreeg in die praktijk, was dat ook best weer even een confrontatie. Vooral omdat ik vind dat psychologen en coaches juist heel complementair kunnen zijn en samen voor een betere maatschappij kunnen zorgen. De mensen die bij mij terecht komen zijn namelijk mensen die op zoek zijn naar handvaten om steviger in hun schoenen te staan. Zij willen zichzelf beter leren kennen, kennis opdoen en willen vooral ook begeleid worden bij het toepassen van die tips in de praktijk. Vaak hebben ze namelijk al veel boeken gelezen of youtube filmpjes bekeken maar slagen ze er niet in om die tips naar de praktijk om te zetten. Zij zien zichzelf helemaal niet naar een psycholoog stappen want zij voelen zich niet ziek. Zij voelen vooral hoe zij steeds weer tegen dezelfde muren lopen en ze willen daar iets aan doen. En ik ben ervan overtuigd dat als zij tijdig de juiste handvaten krijgen, we ook de wachtlijsten bij de psychologen kunnen verminderen. Zo komt er bij hen tijd vrij voor de mensen die het echt nodig hebben.

Ook ik doe beroep op een coach, een business coach. En diegenen die mij kennen, weten dat ik een diploma handelsingenieur heb dus dat ik wel het een en ander geleerd heb over economie en zaken doen. Wanneer je echter een eigen zaak hebt, voelt het toch wel goed om met je concrete vragen ergens terecht te kunnen en inzichten te verwerven die bij jou passen. En dat is juist het mooie aan coaching. Het maakt zo mooi de link tussen theorie en jouw persoonlijke praktijk.

En volg daarbij zeker je buikgevoel. Ga op zoek naar iemand met wie het klikt. Iemand bij wie je voelt dat hij of zij begrijpt waar jij mee worstelt. Iemand bij wie jij je op je gemak voelt zodat je je niet geremd voelt om iets te vertellen.

Je hoeft echt niet alles alleen te doen. 😉

 

P.S.: Heb jij ook nood aan handvaten om verder te groeien? Dan kan ik je op volgende manieren helpen:

1. Download gratis mijn e-book en ga al aan de slag met de oefeningen die je in dit boek terugvindt.

2. Laat je inspireren op mijn facebookpagina.
Volg je mijn pagina nog niet? Dan kan je dat via deze link.

3. Wil jij kijken of het met mij klikt? Contacteer me dan voor een gratis kennismakingsgesprek. Tijdens dit kennismakingsgesprek bekijken we waar jij momenteel tegen aan loopt, wat je wil bereiken en of ik jou daar kan bij helpen.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *