Word jij ook moe van koetjes en kalfjes?

Word jij ook moe van koetjes en kalfjes?

Vorige week had ik een coaching gesprek met Sabine. Een heel aangename en intelligente vrouw. Iemand die voor iedereen zorgt en op zoek gaat naar het goede in elke mens.

In de loop van het gesprek komt het erop neer dat ze het helemaal niet zo erg vindt om in een kleine context nieuwe mensen te leren kennen. Ze vindt dat in veel gevallen zelfs heel interessant. (Nog maar ééntje die toont dat introvert zijn niet gelijk is aan verlegen zijn. 😉). Ze voegt er wel aan toe dat ze aan het einde van zo’n gesprek wel voelt dat de batterijen serieus leeg gelopen zijn. “Weet je,” zegt ze, “dat is vooral als ik het over koetjes en kalfjes moet hebben. Dat zuigt me echt leeg.”

En daarmee sloeg ze de nagel op de kop. ‘Sociaal zijn’ kost ons inderdaad energie. We kunnen echter wel heel erg genieten van gesprekken die werkelijk ergens over gaan. Nadien moeten we ons weer even opladen maar het voedt ons mentaal en dat doet goed. We zijn dus zeker niet asociaal.

Gesprekken over het weer of over een nieuw kleedje voelen echter betekenisloos en nep aan en creëren voor introverten een ongemakkelijk gevoel van afstand. En het is juist dat gevoel en alle gedachten die daar mee gepaard gaan die energie kosten.

Het is echter wel zo dat deze gesprekjes nu eenmaal wel bij het leven horen en helpen om het ijs te breken. Ontsnappen heeft dus weinig zin. 😉

Hoe ga je daar dan mee om?

Het is eigenlijk heel simpel. Door er voor te zorgen dat je het gesprek op een interessant onderwerp brengt of door het te verdiepen door een aantal vragen te stellen. Als een collega bijvoorbeeld zegt: ”Je hebt een mooi kleedje aan. “ is een mogelijke manier om het op een ander onderwerp te brengen bijvoorbeeld:
“Dankjewel. Dat heb ik vorig jaar gekocht voor het personeelsfeestje.”
“Ben jij ook geweest?”
En hopla, je bent vertrokken.

Heb je graag nog meer tips hoe je met dergelijke of andere situaties kan omgaan? Vraag dan gerust eens een gratis kennismakingsgesprek aan.

Tags: #introvertisok, #sterkinjeschoenen, #strongpeople, #zorgdragenvoorjezelf

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *