Ook moeite met de zotte ideeën van je collega?

Heb jij ook zo’n collega of misschien wel leidinggevende die je ineens kan overdonderen met een nieuw en misschien wel zot idee? En lijkt het dan dat het eigenlijk al beslist is, klaar om aan iedereen te verkopen? En blokkeer jij dan helemaal omdat je het idee hebt dat er niets meer aan te doen is? Ook al lijkt het niet realistisch in jouw ogen maar kan je hier niet direct de juiste woorden voor vinden.

Ik help je graag om de regie in handen te krijgen, op jouw manier zodat het je bovendien ook helpt om je invloed te vergroten.

Het verschil tussen het extravert en introvert denkproces

En om de tip goed te begrijpen is het ook belangrijk om het verschil in denkproces tussen extraverte en introverte personen te begrijpen.

Als introvert speelt het denkproces zich af in ons hoofd. We hebben al heel wat afwegingen gemaakt in ons hoofd voor we met een idee of een reactie naar buiten komen.

Bij extraverten werkt het echter anders. Hun denkproces speelt zich buiten hun lichaam af. Zij gooien een idee op tafel en kijken dan welke reacties er op komen om op die manier hun idee verder te laten rijpen en vorm te geven.

Ga er dus niet zo maar van uit dat het om een afgewerkt en goedgekeurd idee gaat.

Hoe neem je de regie in handen?

Tracht de regie terug in handen te krijgen door datgene te doen waar je goed in bent: oprecht geïnteresseerd luisteren en structuur brengen.

Door vragen te stellen over het idee, het uiteindelijke doel, … en dit regelmatig samen te vatten en te checken of je het goed begrepen hebt, breng je meer structuur in het gesprek en in je gedachten. Je collega zal je dankbaar zijn voor de structuur die je brengt in het denkproces. En bovendien laat het jou toe om je gedachten te structureren en er jouw input aan te koppelen.

Lukt het niet goed/helemaal van de eerste keer? Dat kan en hoeft ook helemaal geen probleem te zijn. Analyseer waar het fout gelopen is en hoe je dit de volgende keer zou kunnen bijsturen. En probeer het de volgende keer opnieuw. Je zal zien dat het steeds beter zal lukken en dat je je invloed op jouw manier zal vergroten (je hoeft dus helemaal geen roeper te worden 😉).

Wil jij hier verder mee aan de slag en kan je wel wat hulp gebruiken? Vraag dan gerust eens een gratis kennismakingsgesprek aan.

Tags: #introvertissterk, #sterkinjeschoenen, #strongpeople

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *