Nee zeggen, het kan zo simpel zijn

Als introverte mensen denken we eerst graag na voor we een antwoord of onze mening geven. En laat dat nu net een belemmerende factor zijn als we een vraag krijgen.

Je herkent vast wel volgende soort vragen:

  1. Gaan we deze avond iets drinken?
  2. Gaan we volgende week samen naar de cinema?
  3. Wil jij je inschrijven voor die opleiding?

Als we dan zo’n vraag krijgen, maakt ons dat zenuwachtig, we voelen onze hartslag vaak al stijgen (‘wat moet ik hier nu op antwoorden?’), we schuiven heen en weer op onze stoel, we vallen al eens over onze woorden of we zeggen ‘ja’ terwijl we eigenlijk ‘nee’ hadden willen zeggen. Herkenbaar?

Nochtans bestaat er een simpele manier om hier mee om te gaan: tijd kopen.
Als je tijd koopt (en nee, je hoeft er geen geld tegenaan te gooien 😉), krijg je de kans om rustig na te denken over het antwoord dat je wil geven en op welke manier je dat kan brengen bij de andere zodat je je er ook goed kan bij voelen.

Hoe doe je dat dan, tijd kopen?

Tijd kopen is eigenlijk niet zo moeilijk. Je zorgt dat je een aantal standaard zinnetjes hebt, die klaar zitten in je hoofd en die je op zo’n momenten kan inzetten.
In de bovenstaande voorbeelden zou dat bijvoorbeeld kunnen zijn:

  1. Laat me even checken bij mijn partner of dat in onze planning past deze avond.
  2. Ik moet eerst weten of ik dan moet werken.
    of Ik check even met mijn partner of we dan al iets te doen hebben en ik laat nog iets weten.
  3. Ik denk er even over na en laat het je dan weten.

Dit geeft jou ruimte om na te denken en de andere partij voelt zich niet in de steek gelaten. Als je dit systematisch doet, is de kans zelfs heel groot dat hij of zij je die ruimte vanzelf gaat geven. Bijvoorbeeld: ‘Ik zou volgende week graag naar de cinema gaan. Als je zin hebt om mee te gaan, laat je me dan iets weten tegen maandag?’

Nog een kleine kanttekening: als je zegt dat je later nog iets zal laten weten, doe dit dan ook. Anders voelt die andere zich bedrogen en is de kans ook kleiner dat het de volgende keer nog zal aanvaard worden.

Probeer jij deze tip ook uit?

Tags: #neezeggen, #sayno, #sterkinjeschoenen, #strongpeople

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *