Solliciteren voor introverten

Solliciteren geeft ons introverten heel wat stress. Je vertrekt met een gevoel dat je moet goedgekeurd worden en dat bezorgt je stress. Soms zelfs zo erg dat je over je woorden struikelt, het bijna blokkerend werkt en je er dus tijdens het gesprek niet in slaagt om de beste versie van jezelf te tonen. Achteraf denk je dan: had ik dit maar gezegd of had ik dat maar verteld. Een fijn gevoel is het niet.

Nochtans kan het ook anders. Vandaag geef ik je graag een tip om met minder stress naar het interview te gaan.

Bereid je goed voor en maak van het sollicitatiegesprek een echt gesprek waarin beide partijen de nodige info verzamelen om aan het einde van het gesprek te kunnen beslissen of je samen in zee wil gaan. Het is inderdaad niet alleen de vraag of het bedrijf jou wil aannemen maar wil jij bij dat bedrijf werken.

Je hebt al een eerste keuze gemaakt op het moment dat je gesolliciteerd hebt. Dan komt het er tijdens het gesprek ook op aan om te achterhalen of je eerste gevoel juist zat en of de functie, het bedrijf en de mensen met wie je zal werken ook effectief bij jou passen. Door je daar meer op te concentreren zal  je ook minder stress ervaren. Wees tijdens het gesprek bovendien ook vooral jezelf zodat je achteraf niet constant iemand anders moet spelen.

Bereid je dus goed voor op het gesprek:

  • Denk goed na over wat je allemaal te weten wil komen tijdens je gesprek
  • Wat zijn de dingen die je zeker wil vertellen
  • Denk na over antwoorden op een aantal veelgestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken (je vindt er zeker op het internet)

Vervolgens kan je met een gerust gemoed naar je sollicitatiegesprek vertrekken.

Ga je binnenkort solliciteren? Dan wens ik je alvast veel succes toe!

Tags: #introvertisok, #solliciterenkanjeleren, #sterkinjeschoenen, #strongpeople

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *