Waarom geef je een cadeau door af en toe nee te zeggen?

Waarom geef je een cadeau door af en toe nee te zeggen?

 

Nee zeggen… het blijft ook één van mijn grootste uitdagingen. Ik vind het namelijk niet fijn om andere mensen teleur te stellen en ik wil vooral niet de ‘moeilijke’ uithangen. En dat gevoel krijgt nogal snel de bovenhand als ik nee wil zeggen. Het gevolg is dat er dan een ‘ja’ volgt terwijl ik ‘nee’ had willen zeggen.

En zonder het te beseffen heb ik een sneeuwbal aan het rollen gebracht. Want ik voel me dan slecht omdat ik niet achter mijn uitspraak sta en zie wat dat allemaal met zich meebrengt. Ik moet mijn dag weer anders organiseren of ik moet iets doen waar ik helemaal geen zin in heb. De andere gaat ervan uit dat ik er mee akkoord ben en staat er verder niet bij stil. Die snapt dan natuurlijk ook niet waarom ik er dan met een zucht aan begin of er alles aan doe om het verder uit te stellen. En die heeft ook geen enkele reden om daar verder bij stil te staan want ik heb duidelijk ‘ja’ gezegd. Die kan helemaal niet weten dat er in mijn hoofd een ‘nee’ zit want gedachten lezen zit nog niet bij de standaard functionaliteiten van de mens. En bijgevolg, begint die dingen over mij te denken die helemaal niet stroken met de realiteit zoals bijvoorbeeld die komt haar afspraken niet na.

Het is pas toen ik een team aanstuurde dat ik besefte wat een cadeau de mensen mij gaven door duidelijk aan te geven dat ze iets niet zagen zitten. Het was namelijk heel frustrerend als iemand tegen mij zei dat ze een bepaalde taak op zich ging nemen en dat dan achteraf bleek dat ze daar heel gefrustreerd over was en het bijgevolg ook steeds voor zich uit schoof. Het gaf mij namelijk het gevoel dat ik niet de kans gekregen had om er iets aan te doen.  

Als iemand niet duidelijk aangeeft dat hij of zij er een probleem mee heeft, kan je er alleen maar naar raden.  En wie op de Lotto speelt, weet dat de kans op succes in dat geval beperkt is. En als je dat dan volledig verkeerd interpreteert, kan dat er zelfs voor zorgen dat dit de relatie moeilijker maakt en vertroebelt.

Als je het dus nog eens moeilijk hebt om ‘nee’ te zeggen, bedenk dan dat je juist jezelf en de andere een cadeau geeft door dit duidelijk aan te geven.

En nee, mijn boodschap is niet dat je vanaf nu op alles ‘nee’ moet zeggen. 😊 Maar wel dat het belangrijk is om je ‘ja’ enkel uit te spreken als je er ook achter staat en dat er niets verkeerd is met af en toe ‘nee’ zeggen.

En wil je graag nog meer weten over waarom het zo moeilijk is om nee te zeggen en wat je hier kan aan doen? Schrijf je dan nog snel in voor mijn laatste gratis webinar voor de vakantie ‘Nee zeggen, wat een opluchting!’.  Via deze link vind je alle info en het inschrijvingsformulier terug.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *