Wanneer het goed willen doen een last wordt

Wanneer het goed willen doen een last wordt

Het graag goed willen doen en zelfs beter dan dat.

Herken je dat?

Ik lever ook graag kwaliteit af. Voor mij komt het overeen met een vorm van respect naar jezelf en de andere toe. Als ik dus iets doe, wil ik het goed doen.  En da’s goed natuurlijk. Als je er maar niet in overdrijft. Want de stap naar perfectionisme is niet zo groot en vooral, het is iets dat je niet altijd van jezelf doorhebt.

Als ik klanten bij mij op coaching krijg en ik raak op een bepaald moment in het traject het punt perfectionisme aan dan krijg ik al eens de reactie: “Nee nee, ik ben geen perfectionist. Ik wil gewoon kwaliteit leveren.”

En op een manier komt het daarmee ook wel overeen. Alleen leggen ze de lat zo hoog vooraleer het als kwalitatief beschouwd wordt dat het bijna onmogelijk wordt om dat niveau te halen. En als ze het dan toch halen, kost het heel veel energie. En … stellen ze vaak nog hogere eisen aan zichzelf. Want wat ze bereikt hebben, is nog niet perfect. Vaak wimpelen ze elk compliment weg met gevleugelde woorden zoals: “Och, dat stelde niets voor.” of “Dank je wel. Alleen jammer dat die typefout er nog in staat.”

Die continue druk om steeds meer en beter te presteren, zorgt vaak voor zo veel stress dat:

  • Het moeilijk wordt om nog te genieten van de resultaten die je behaalt
  • Je er dagen niet goed van bent als je een fout gemaakt hebt of iets niet 100% gelopen is zoals gepland
  • Je problemen krijgt met slapen
  • Je dichtklapt op belangrijke momenten. Je durft namelijk geen fouten te maken.
  • Je er op voorhand al tegenop ziet om een taak aan te vatten want je moest maar eens een fout maken.
  • Het moeilijk wordt om oprecht gelukkig te zijn

 

Herken je dit ook bij jezelf? Dan is je volgende vraag waarschijnlijk: “Ja ja, maar wat doe je er aan? Ik wil wel kwaliteit blijven leveren.” Gelukkig sluit het één het ander niet uit. En de eerste stap naar verandering, heb je zonet gezet … Je bent je bewust geworden van het feit dat je drang naar kwaliteit wel eens perfectionistisch gedrag zou kunnen zijn.

De volgende stap wordt dan de zoektocht naar de oorzaak. Tracht bij jezelf eens te achterhalen waarom je je perfectionistisch gedraagt. Waar ben je bang voor? Wie verwacht dit van jou en waarom? Eens je dit in kaart gebracht hebt, kan je een strategie kiezen om hier verandering in te brengen.

Herken je jezelf in het bovenstaande? Ben je er voor jezelf dan al uit waarom je je perfectionistisch gedraagt en hoe je dit zal aanpakken? Laat het me zeker eens weten.

 

P.S.: Wil jij graag hulp bij het omgaan met je voortdurend streven naar meer kwaliteit? Dan kan ik je op volgende manieren helpen:

1. Download gratis mijn e-book en ga al aan de slag met de oefeningen die je in dit boek terugvindt.

2. Laat je inspireren op mijn facebookpagina.
Volg je mijn pagina nog niet? Dan kan je dat via deze link. 

3. Schrijf je in voor een eenmalig individueel coachinggesprek en ervaar of coaching iets voor jou is. Wil je graag meer info of wil je je inschrijven? Klik dan hier

4. Wil jij kijken of het met mij klikt? Contacteer me dan voor een gratis kennismakingsgesprek. Tijdens dit kennismakingsgesprek bekijken we waar jij momenteel tegen aan loopt, wat je wil bereiken en of ik jou daar kan bij helpen.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *