Wat ‘moet’ jij allemaal?

‘Moet’ jij ook heel veel dingen? Mijn coachees hebben altijd een waslijst aan dingen die ze nog ‘moeten’ doen: ik moet de was nog doen, ik kan niet rustig in de zetel gaan zitten want ik moet de strijk nog doen, ik kan nog niet vertrekken want ik moet nog stofzuigen, ik kan nu niet rustig met het gezin naar tv kijken want ik moet nog naar een vriendin bellen, …

Van bij het allereerste coaching gesprek is het vaak al duidelijk hoeveel mijn coachees van zichzelf verwachten. Ja, je leest het goed… van zichzelf. Want als ik vraag van wie ze dat allemaal moeten doen, dan is het antwoord in de meeste gevallen van zichzelf. In de meeste gevallen is het niet erg dat de strijk vandaag niet gedaan is. Echt niet. 😉 Er zijn altijd wel één of meerdere dingen die iemand anders van hen verwacht. De partner, de baas, de collega, de juf op school, … . Wanneer ik echter de vraag stel hoe zeker ze er van zijn dat die persoon exact dat van hen verwacht tegen de timing die zij in hun hoofd hebben, sluipt er vaak twijfel binnen. Meestal is het inderdaad helemaal niet zo zeker of zo zwart-wit als het in de coachee zijn hoofd zit.

Ik maak het even duidelijk aan de hand van twee voorbeelden. Als je zelf schoolgaande kinderen hebt of gehad hebt, herken je zeker het volgende. De juf of meester geeft een briefje mee of schrijft in de agenda dat ze de volgende dag gaan knutselen en vraagt om, indien je dit zou hebben, de volgende dag een glazen potje mee te brengen. Lees jij dan ook dat je tegen de volgende dag een glazen potje moet hebben en haal je alles uit de kast (letterlijk en figuurlijk 😉) om een glazen potje te vinden. Want anders gaat je kind daar misschien helemaal alleen zitten zonder potje en wat gaat de juf wel van jou denken? Moest je die vraag dan aan de juf stellen dan zou die misschien zeggen dat ze er zelf ook een aantal heeft maar dat ze altijd even vraagt of er mensen zijn die dit misschien op overschot hebben.

Of een ander voorbeeld: Een collega vraagt je om als het past eens te bellen want hij zit met een vraag. Hoe zwaar weegt dat op jou? Moet je vandaag nog bellen? Misschien zelfs nog voor de middag of denk je, doe het nu maar meteen?

Heb jij er al eens bij stil gestaan, hoe vaak je zegt dat je iets moet doen? Dan nodig ik je uit om vanaf nu jezelf eens de vraag te stellen van wie je dat moet? En als het van iemand anders moet, eens te checken wat er exact verwacht wordt. Het antwoord zou nog wel eens verrassend kunnen zijn.

Tags: #introvertisok, #legdelatniettehoog, #liefzijnvoorjezelf, #strongpeople

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *