Wat vind jij normaal?

We vergelijken onszelf gemakkelijk met anderen en vinden die andere dan vaak beter. Hij of zij kan het beter uitleggen, kan zich beter verkopen, weet altijd wat te zeggen, … . Dit geeft ons dan het gevoel dat wij minder waard zijn.

En als iemand ons dan zegt dat wij dan weer goed zijn in andere dingen vinden we het heel moeilijk om dat te geloven. Laat staan dat we zelf iets kunnen verzinnen. Als die persoon ons dan helpt en bijvoorbeeld zegt: “Jij kan heel goed naar mensen luisteren.” dan vegen we dat snel onder de mat. Met een reactie als “Da’s toch niet moeilijk. Dat kan iedereen.” staan we snel terug met onze voetjes op de grond. Althans dat denken we want dat is dus niet waar. Dat kan dus niet iedereen.

Diegenen die altijd weten wat te zeggen, hebben het daar dus vaak heel lastig mee. Daardoor missen ze nogal eens de echte boodschap van hun gesprekspartner waardoor die zich bijvoorbeeld niet begrepen voelt.

Als je dus als introvert sterk in je schoenen wil staan, ga dan op zoek naar de dingen die jij normaal vindt. De dingen waar je geen moeite moet voor doen. Stel jezelf dan eens de vraag of die echt zo normaal  zijn en of anderen daar ook echt zo goed in zijn.

Ik ben er zeker van dat je dingen zal vinden die helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn voor iedereen. En dat zijn nu net de dingen waar jij als introvert het verschil kan mee maken. Je hoeft jezelf dus niet te spiegelen aan anderen en trachten te worden zoals zij. Ga daarentegen op zoek naar de dingen waar jij sterk in bent en verover vanuit die sterktes de wereld.

Wat vind jij zo vanzelfsprekend bij jezelf?

Tags: #introvertekracht, #introvertisok, #sterkinjeschoenen, #strongpeople

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *